bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Kincskutató - humán jegyzet

 

- Könyvtári kutatás: ismerkedés cigány népmesékkel.

- Beszélgetés: miért fontos más népek meséinek megismerése?

- A cigányság beilleszkedése és elfogadása nagy társadalmi indulatokat kelt, pedig mindenkinek a békés együttélés az érdeke. A másik értékeinek, kultúrájának megismerése az első lépés. Mindenkiben van értékcsak meg kell keresni. Ehhez kapcsolódóan lásd Andrew Carnegie mondását: “Az emberekkel úgy kell bánni, mintha aranyat mosnánk. Ha az ember egy uncia aranyat akar, sokezer tonna iszapot kell átmosnia. És közben sosem feledheti, hogy nem az iszapot keresi, hanem az aranyat.”
- Csenki Sándor (1920–1945). Tanulmányait Budapesten, magyar–francia szakon végezte. Cigány népdalok, balladák, mesék gyűjtésével foglalkozott. A fasizmus idején megölték. Az általa gyűjtött cigány népdalok egy része a Bazsarózsa című kötetben látott napvilágot.

- A cigány nyelv tágabb értelmezésben az Indiából elvándorolt cigányság egymással közeli rokonságban álló újind nyelvváltozatait jelenti, ezek a domari, lomavren és a romani. A lomavren önálló nyelvnek tekinthető, a domari és a romani nyelvek dialektuskontinuumot alkotnak. A cigány nyelv szűkebb értelemben csak a romani vagy roma nyelvet („emberek nyelve”, roma = „emberek”) jelenti, mely az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágán belül a középind nyelvek csoportjába tartozik, a szanszkrit leszármazottja. Európában a romák 40%-a – kb. 4–6 millió ember – beszéli, így Európa egyik legnagyobb létszámú nyelvi kisebbségét alkotja.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek