bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Az állatok kiáltványa - humán jegyzet

 

- Az Állati jogok egyetemes nyilatkozatát 1989-ben fogadta el a Nemzetközi Állatvédő Liga. “Minden állat életét tisztelni kell. Egyetlen állatot sem szabad rossz kezelésnek vagy kegyetlen beavatkozásnak alávetni. Ha az állatot el kell pusztítani, annak gyorsan, fájdalom- és félelemmentesen kell megtörténnie. Az állatnak joga van a figyelmes gondozásra. A fájdalmas vagy lelki traumát okozó kísérlet sérti az állat jogait. Gondoskodni kell az ilyen eljárások helyettesítésének kidolgozásáról és folyamatos bevezetéséről. Minden, szükségtelenül halált okozó beavatkozás életellenes bűncselekménynek számít. A szervezett oktatásnak és nevelésnek arra kell törekednie, hogy az ember gyermekkorától kezdve tisztelje és megértse az állatokat.

- A vegetarianizmus először Indiában és az ókori görög világban jelent meg, a vallási-filozófiai törekvések részeként. Első feljegyzései a Bibliából valók: Isten az embernek növényi táplálékot rendel: “És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül.” (1 Mózes 1:29). Dániel és társai visszautasították a királyi ételeket és csak zöldségféléket fogadtak el eledelül, mert titkolni akarták, hogy zsidók (Dán 1:3-17).

- Az állatkínzás a közbiztonság elleni bűncselekmények csoportjába tartozik: Btk. 266/B. §

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek