bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Jó... álmodozni - term.tud. jegyzet

 

Álom, édes álom

Nem tudjuk, miért van szüksége az idegrendszernek alvásra, mitől függ, hogy mit álmodunk, s mi az álmok biológiai szerepe, de azt igen, hogy mindenki álmodik, még ha nem is emlékszik az álmaira.

Az alvásnak viszonylag szabályos ritmusa van: mélyebb és felszínesebb szakaszok váltják egymást. Egy éjszaka – pl. 7 óra alvás alatt – nagyjából óránként következnek a szakaszok. Ilyenkor felszínesebb az alvás. Külső jele is van, hogy álmodunk: gyors szemmozgások látszanak a csukott szemen. Az angol kifejezés (Rapid Eye Movement = 'gyors szem-mozgás') rövidítésével ezeket a szakaszokat REM-fázisnak nevezik.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy csak azokra az álmainkra emlékszünk utólag, amelyeket közvetlenül a fölébredést megelőző REM-fázisban láttunk. Ha tehát valakit éppen egy REM-fázisban ébreszt fel az óra, nagy valószínűséggel emlékezni fog a legutolsó álomképre. De ilyenkor még nagyon gyengén működnek a memória-mechanizmusaink, ezért az is lehetséges, hogy pillanatokon belül elfelejtjük, mit is álmodtunk, és már csak arra emlékszünk, hogy az előbb még emlékeztünk valamire.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek