bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hó és hálózsák - term.tud. jegyzet

Hókristályok

A hó megfagyott, kristályos víz. Mint minden kristálynak, a hópehelynek is szabályos geometrikus szerkezete van. Minden hópehely kicsit más, mint a többi. Hihetetlenül hangzik, mégis igaz: nincs két tökéletesen egyforma hópehely. De kivétel nélkül minden hópehely hatágú. Ez a szabályosság a vízmolekulák alakjából és egymásra gyakorolt vonzó-hatásukból következik. Ahogyan a konyhasó kristályra (nátrium-klorid) a kocka alak jellemző, a hegyi kristályra (kvarc, azaz szilícium-dioxid) valamiféle csúcsos alak, úgy a hókristályra a hatszöges alapforma.

Készítsünk papírból stilizált hópelyhet! 

 

 

Harmat, dér, zúzmara

Derült éjszakán a kisugárzás miatt erősen lehűl a földfelszín. A felszínnel együtt lehűlő levegőréteg vízgőzre nézve túltelítetté válik, és a benne lévő víz kicsapódik. Ha a felszín hőmérséklete még 0 oC felett van, a víz folyékony harmatcseppek formájában válik ki a fűszálakon, leveleken. Ha a felület 0 oC-nál hidegebb, a levegőből (a folyadék állapot kihagyásával) apró jégkristályok válnak ki. Ez a dér.

A zúzmara a dérhez hasonlóan képződik, de ott nem álló levegőből, hanem a hideg felület fölött áramló (langyosabb és magas páratartalmú) levegőből válnak ki a jégkristályok. Ezért a zúzmara mindig az ágak-levelek széllel szembeni oldalára rakódik le.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek