bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Varázsló a lakodalomban - term.tud. jegyzet

„Búgócsiga”: A búgócsigát jól meg kell pörgetni, s akkor a hegyén állva sokáig forog. És közben muzsikál. Az oldalán kis nyílások vannak, s azok mögött olyan picike rezgő nyelvek, mint amilyenek a szájharmonikában (és a tangóharmonikában) találhatók. Ha elég gyorsan forog, a lyukaknál a levegőáramlás sebessége megrezegteti a kis lemezeket. Miért nem dől el a csiga, amíg pörög? Ennek fizikai magyarázata van, az ún. perdület-megmaradás törvénye. Egy test nemcsak az előrehaladó mozgását tartja meg, ha nem hat erő (persze a súrlódás mindig hat!), hanem forgásának gyorsaságát és tengelyét is. A pörgő csiga tehát nem dől el, mert „őrzi” a forgástengely irányát. Ha közben kívülről meglökjük kissé, akkor sem dől el, legföljebb ingadozva pörög. Amikor lassul a forgása, egyre gyengébb lesz az iránytartása; ekkor már magától is imbolyog a csiga. A forgástengely imbolygó mozgását precessziónak nevezik. A Föld forgástengelyének is van precessziója, a Föld is kicsit imbolyogva forog. Ezért lassan változik az a képzeletbeli égi pont is, ahova a Föld fogástengelye mutat. Most (egy-két ezer éves időtartamban) van Sarkcsillag, de aztán már nem „mutat” majd a Föld forgástengelye jól látható csillagra.

„Búgócsiga”: Giroszkóp. A forgó test megtartja a forgástengely irányát. Ezen alapszik a giroszkóp működése, amelyet a francia Foucault (ejtsd: Fukó) talált föl 1852-ben. Ez egy tengelyen forgó nehéz lendkerék, amelyet olyan keretbe tesznek, amely három, egymásra merőleges tengely körül is el tud fordulni. Ha erősen megpörgetik, hosszú időn keresztül megőrzi eredeti forgásirányát, még akkor is, ha alatta a hajó sokszor kanyarodott. Vagyis úgy funkcionál, mint egy iránytű.

A bicikli kerekei is giroszkópként hatnak. Minél gyorsabban forognak, annál erősebben védenek attól, hogy a bicikli eldőljön, hiszen őrzik a forgó tengely irányát.

A cirkuszi tányérpörgetők tányérja is giroszkóp; nem az egyensúlyozásuk fontos, hanem az, hogy folyamatosan pörögjenek.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek