bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Agyas vagy? - term.tud. jegyzet

„Enkefalizációs hányados”: Az egész állatvilágra jellemző, hogy a fejlődés folyamán nő az idegrendszernek az egész testhez mért aránya. Az állatvilág egyik ágának (ősszájúak) a rovarok

képezik a csúcspontját. A másik ágon (újszájúak) a gerincesek a legfejlettebbek. Az agy fejlettségének egyik jellemző (de nem abszolút meghatározó) adata a testsúlyhoz viszonyított arány. A gerincesek törzsén belül nagyon szépen látszik a fejlettség és az agy/test arány korrelációja. Az agy-test arány a különböző gerincesek esetében az alábbi:

ponty

1:800

 

egér

1:130

kecskebéka

1:400

 

makákó

1:75

juh

1:370

 

csimpánz

1:60

galamb

1:150

 

ember

1:40

            „A palackorrú delfin agyának felülete”: Az agy működési fejlettségét sok tényező együtt határozza meg. Ezek közül az egyik az agy nagysága. Az emberré válás és agytérfogat növekedése közötti összefüggés kétségtelen. Ugyanakkor nem az egyetlen tényező a nagyság. Például L. Tolsztojnak közel 2000 cm3-es agya volt, A. France-nak pedig csak 1200 cm3 körüli. És mindketten okos emberek voltak. Az agyfelszín barázdáltsága is fontos kérdés, mert az idegsejtek a felületen (az agykéregben) vannak, tehát az erősebb barázdáltság több agysejtet jelent. A legfontosabb talán, hogy a sok idegsejt milyen kapcsolat-rendszerben van egymással, milyen hálózatot alkotnak. Ezért a felület sem meghatározó önmagában.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek