bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Cihat Annamária
Komposzt TOTÓ

1.     Magyarországon évente hány kilogramm szemetet termel egy ember?

a)  300                                     b)  400                            c)  500

 

2. Csökkenthető-e a szemét mennyisége komposztálással?

 a)  igen                                   b)  nem             

 

3.     Mi a komposzt szó jelentése?

a)  termékeny                          b)  összes                        c)  összetett

 

4.     Mi kell a korhadási folyamathoz?

a)  levegő, szárazság             b)  levegő, nedvesség       c)  levegőtől elzárt

 

5.     A komposztáláshoz szükséges élőlények:

a)  csigák, hangyák, földigiliszták

b)  csigák, ászkák, földigiliszták

c)  csak földigiliszták

 

6.     Hol lehet komposztálni?

a)  csak családi ház kertjében

b)  családi ház kertjében, és társasházak erkélyén

c)  családi ház kertjében, és társasházak erkélyén, óvodákban és iskolákban is.

 

7.     Milyen anyagból készülhet a komposztláda?

a)  fém, fa, műanyag, tégla

b)  fa, műanyag

      c)  csak fából készülhet

 

8.     Mi kerülhet a komposztba?

a)  konyhai hulladék, fűnyesedék, levelek, ágak, falevél

b)  konyhai hulladék, falevél, műtrágya

      c)  üvegcserép, falevél, ágak, konyhai hulladék

 

9. Milyen szerszámokra lehet szükségünk?

a)  ásóvilla, öntözőkanna, talicska

b)  ásóvilla, talicska

            c)  csak ásóvilla

 

10. Hogyan lehet levegőztetni a komposztot?

 a)  átforgatással       

 b)  levegő befúvatásával a komposzthalomba

     

11.  Mennyi idő alatt lesz a komposztból virágföld?

a)  10 hónap

b)  1 év

      c)  2 év

 

12.  Hogyan lehet siettetni az érési folyamatot?

a)  locsolással

b)  levegőztetéssel

      c)  csírázó magvak hozzáadásával

 

13.  Igaz vagy hamis? Ha komposztálunk,

a)  nincs szükség avarégetésre

b)  a talaj vízmegtartó képessége nem változik

      c)  a talaj tápanyagtartalma javul

 

14.  Mire használható a komposzt?

………………………………………………………………………………………….

 

Megfejtés:

1-a, 2-a, 3-c, 4-b, 5-b, 6-c, 7-a, 8-a, 9-a, 10-a, 11-b, 12-b, 13: a-i, b-h, c-i, 14 pl: virágföld

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek