bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Alkímia - term.tud. jegyzet

„Aranycsinálás”.(befestették a rezet ezüstösre) Az alkímia átmenet volt az igazi kémia és a szélhámosság között. Az aranycsinálás útja sok máig érvényes tudományos eredményre is vezetett, de még inkább csalásokkal volt tele. A fémek átváltoztatása volt az egyik cél. A mai galvanizáláshoz hasonló módszerekkel könnyen el lehet érni, hogy valamely fém felületére egy másik fém váljon ki. Így lehet „befesteni” a rezet ezüstszínűre. Belül persze marad közönséges réz. A fémek „átváltoztatására” viszonylag egyszerű kísérletek is vannak. Ha valamilyen ezüst-só oldatába egy csepp higanyt teszünk, a higany fokozatosan eltűnik a szemünk elől (higany-só oldat lesz belőle), az ezüst viszont nagyon finom por formájában kiválik. A két fém „helyet cserél”.

 

Tevékenység: Utánozni tudjuk a trükköket, amelyekkel az alkimisták befestették a rezet ezüstösre. Mi vörösre tudjuk „festeni” a vasat.

a) Smirglivel alaposan lecsiszolunk egy vasszöget.

b) Szemcseppentővel telített rézgálic-oldatot kenegetünk .

c) Figyeljük a színváltozást.

Kémiai magyarázat: A folyamatban a réz-vegyületből (CuSO4) elemi (fém) réz lett, s az kivált a vasszög felületére. A fém vasból viszont vas-vegyület (FeSO4) lett, s oldatba ment át. Kémiai egyenlettel:

CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu, illetve Cu2+ + Fe → Fe2+ + Cu

Az alkimistákat érthetően izgatta a gondolat, hogy ha ezen a módon „vasból rezet tudunk csinálni”, akkor megtalálhatjuk a módját, hogy aranyat nyerjünk közönséges fémekből.

 

24 karátos arany. A karát szónak két elfogadott jelentése van. Az arany esetében az arany összetételét jelzi oly módon, hogy a 100%-os aranyat 24 karátosnak nevezik. Az ékszerek készítéséhez használt 12 karátos aranynak tehát a fele arany, a másik fele valamilyen ötvöző fém, leginkább réz és ezüst. (Egyébként a 24 karátos aranyból nem célszerű ékszert készíteni, mert nagyon puha, sérülékeny, karcolódik.) A másik jelentés nem arányt (összetételt) jelez, hanem súlyt, s a gyémánt (és más drágakövek) nagyságának jelzésére szolgál. Ezen a skálán 1 karát = 0,2 gramm. Maga a szó a görög keration = 'szarvacska' szóból származik, ugyanis régen a mediterrán térségben a szentjánoskenyérfa magját használták mértékegységnek, mert ezeket a magokat találták leginkább egyformának, „legmegbízhatóbbnak”. S minthogy a fa hüvelyes termése szarvalakú (görbül, mint a kard vagy mint a muflon szarva), a magra is ráragadt az elnevezés.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek