bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Ökológia szakkör bevezető foglalkozás

Foglalkozás témája: A biológiai sokféleség fontossága

Segédanyag: David Attenborough: Látlelet a Földről (DVD)

Szitakötő folyóirat: Indiánok az őserdőben c. cikke

 

Az ökológia szakkörünk bevezető foglalkozásán kitűnő lehetőségnek bizonyult a Szitakötő folyóirat „Indiánok az őserdőben” című cikkét felhasználni.

 

A cikk közös olvasása után a felmerült kérdések és problémák megvitatása történt meg.

 

Pl:

-       hogyan fedezte fel Kolumbusz Amerikát?

-       mi történt az őslakosokkal?

-       miért kaptak el az indiánok betegségeket a fehér emberektől (mert a szervezetük nem volt hozzászokva azokhoz a kórokhoz, amivel az európaiak évszázadok óta együtt éltekez fordítva is igaz!)

-       vajon az Amazonas menti esőerdők irtása milyen más problémákat okoz még? (fajok kihalása, eltűnése, természetes egyensúly felbomlása)

 

Vitaindító kérdés: - Miért baj az, hogy pl. egy még nem is ismert rovarfaj kihal, eltűnik bolygónkról?

 

(Megbeszéljük, hogy minden egyes fajra szükség van, még azokra is, amelyek nem olyan látványosak vagy mindenki számára „elfogadhatóak”, mint pl. az óriáspanda. A természetben bonyolult összefüggések sokasága van, elég csak a táplálékhálóra gondolnunk. Lehet, hogy egy látszólag jelentéktelennek tűnő faj kipusztulása egész sor más élőlény megfogyatkozását vagy eltűnését is eredményezi. Persze az is lehet, hogy a még meg nem ismert növény- vagy állatfaj rendkívüli fontosságú lenne az emberiség számára: pl. gyógyszerként, de kihalásával ez a lehetőség is elvész.)

 

Vajon hány faj él a bolygónkon?

Miért van szükség „sokféleségre”?

 

A foglalkozás hátralévő részében az első kérdésre keressük a választ David Attenborough filmjének segítségével. (12-15. perc, ahol azt mutatják be, hogy milyen sok, ma még ismeretlen élőlény található az esőerdőkben.)

 

Fontos probléma is felmerült a filmrészlet kapcsán: Az a cél, hogy minél többet megtudjunk a természetről és az élőlények kapcsolatrendszeréről, sajnos újabb pusztításokkal is együtt jár: pl. utakat építenek az őserdőben.

 

A foglalkozás záró kérdése: - Mit tehetnek az emberek az esőerdők védelme érdekében?

- Látszólag nem sokat. De még ilyen távolról is, akár gyerekek is megtehetik az első lépéseket egy harmonikusabb és élhetőbb világ megteremtéséért. Ehhez pedig a legfontosabb a megfelelő tudás megszerzése, a kíváncsiságotok megőrzése és annak a törvénynek a felismerése, hogy „Minden mindennel összefügg”.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek