bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A lótusz virága - humán jegyzet

 

- Ganésa: Hindu istenség, a költők és kereskedők védnöke. Szobrát az indiaiak házi istenként őrzik otthonukban. Vörös vagy sárga emberi törzzsel, hatalmas, gömbölyödő hassal, négy karral és elefántfejjel ábrázolják, szájából egyetlen agyar meredezik. Az egyik mítosz szerint a születésekor tartott ünnepségre elfelejtették meghívni Sani istent (a Szaturnusz bolygó megtestesítőjét), aki bosszúból tekintetével elhamvasztotta a csecsemő fejét, mire Brahma azt tanácsolta az anyának, Párvatínak, hogy annak az élőlénynek a fejét tegye a helyére, akivel először találkozik. Ez a lény egy elefánt volt. Egy másik mítosz szerint apja, Siva maga vágta le dühében fia fejét, mert megzavarta együttlétét Párvatíval. Később, hogy feleségét megvigasztalja, Ganésa törzsére a közelben talált elefánt fejét helyezte.

 

- Bahá'í vallás: 1844-ben Iránban alapított, egyetemes testvériséget és társadalmi egyenlőséget hirdető világvallás. Iránban korlátozzák működését - Bahái vallású például nem házasodhat muszlimmal és nem örökölhet. Az 1979-es iszlám forradalom óta mintegy kétszáz bahái hitűt végeztek ki, többnyire azzal a váddal, hogy muszlimokat a bahái hit megvallására csábítottak. Legalább 150 ezren emigráltak.

 

Iránban ma 350 ezer, szerte a világon mintegy hatmillió bahái vallású ember él. A világvallások között a földrajzi elterjedtséget tekintve második a kereszténység mögött. Bahái vallási könyvek csaknem ezer nyelven olvashatók. A hit központja Haifában van. A bahái elveti a vallásháború gondolatát, hirdeti férfi és nő egyenjogúságát, és hogy a vallást összhangba kell hozni a tudománnyal. Lev Tolsztoj „a vallás legnagyobb és legtisztább formájá”-nak nevezte.

 

- Mohandász Karamcsand Gandhi – híveitől kapott tiszteletnevén Mahátma Gandhi (a szanszkrit “Mahátma” szó jelentése: „nagy lélek”) – elvének lényege, hogy az igazság ereje, a szeretet és az erőszakmentesség mindent legyőz, így passzív ellenállással kell elérni a kitűzött célokat. Nem elég azokat szeretni, akik minket is szeretnek: az erőszakmentesség az, amikor azokat szeretjük, akik minket gyűlölnek. Ellenzett mindenféle erőszakot, mert "ha úgy tűnik is, hogy hasznos, a haszon csak átmeneti, de a szörnyűség, amit okoz, maradandó." Az ENSZ közgyűlése október 2-át, Gandhi születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.

 

- Értelmezzük közösen Gandhi néhány híres mondását, beszéljük meg, a saját életünkben mit jelentenek ezek a gondolatok: "Magad legyél a változás, amit a világban látni akarsz."; "A gyengék nem tudnak megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága"; "Élj úgy, mintha holnap meghalnál, de tanulj úgy, mintha örökké élhetnél".

 

- Kasztrendszer. Rendszerezzük az eddig tanult történelmi korokban a különféle társadalmi csoportokat (osztályokat, rétegeket)! Rajzoljunk ábrát, jelöljük nyilakkal, hogy volt-e lehetőség egyik csoportból átkerülni a másikba! Beszéljük meg, a mai magyar társadalomban mi a helyzet: vannak-e osztályok, mi alapján formálódnak, van-e átjárhatóság. Társadalmi, rendi, politikai, gazdasági, kulturális értelemben mikor mit jelentett pl. a “polgár” kifejezés Magyarországon?

 

- Ajánlott olvasmány: Baktay Ervin: Indiai regék és mondák.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek