bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Sakk! - humán jegyzet

 

- A „sakk” a perzsa „sach” szóból ered, amely uralkodót jelent.
 
- A szanszkrit az egyik legősibb indoeurópai nyelv, egyik változatából származnak a mai észak-indiai indoárja nyelvek. Az ókori India és a hindu vallás máig használt liturgikus nyelve. Hasonló szerepet tölt be az indiai kultúrában, mint a latin és az ógörög az európaiban, központi szerepe van a hindu, a dzsainista és a buddhista hagyományokban. A nevében található “kri” igető azonos eredetű a latin creare (teremteni) igével.
 
- Ismerkedjünk meg a sakkfigurákkal! Adjunk elő velük rövid mesét, bábjátékot! Jellemezzük a figurákat – melyikhez milyen külső és belső tulajdonságok illenek? Idegen nyelven is elvégezhető feladat.
 
- Készítsünk agyagból vagy kiégethető gyurmából sakkfigurákat! Engedjük szabadon a képzeletünket – milyen alakokkal helyettesíthetők a hagyományos figurák?
 
- I. (Katolikus) Izabella  (1451–1504). Férjével, Ferdinánddal együtt a spanyol történelem legjelentősebb uralkodói közé tartozik. A királyi pár fejezte be a 700 évig tartó reconquistát, a Hispániai félsziget visszafoglalását a móroktól. 1481-ben a granadai mórok megtörték a békét, a két királyság között tíz évig tartó háború kezdődött. A Nasszerida dinasztia belviszályai miatt a kasztíliaiak fokozatosan felülkerekedtek. 1485-ben Ronda városát, 1487-ben Malagát, 1489-ben Almeríát foglalták el. Kilenchónapos ostrom után a mórok 1492-ben átadták Granadát is.
 
- Nézz utána, milyen játékokat lehet sakktáblán játszani? Francia sakk, dáma, Arimaa, rókavadászat, amelynek célja a „róka”, azaz egy figura bekerítése. Jó gyakorlási feladat, hogy a tábla egyik felére felállított összes figurát lólépésben kell leszedni. 
 
- Élősakk: már 1688-ban is játszották, a bábukat idomított kutyák vagy szolgák helyettesítették. Ma is játszanak élősakkot a németországi Ströbeck sakkfaluban; az észak-olaszországi Marostica évente rendez élősakkot középkori ruhákba öltöztetett sakkfigurákkal. Próbáljuk ki! Betonfelületre krétával felrajzolhatjuk a táblát. Két osztály tanulói öltöznek be sötét és világos figuráknak.
 
- Hnefatafl (tablut, viking sakk): kora középkori, elsősorban a vikingekre jellemző játék. A sakk elterjedése előtt Európa legismertebb táblajátéka volt. A két fél helyzete nem szimmetrikus: a fehérnek egy királya és néhány királyt védő harcosa van, a feketének több harcosa, amelyeknek a király bekerítése a feladata.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek