bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Vörös-versek - humán jegyzet

 

- Keressük ki a versekből a hosszú mássalhangzókat tartalmazó szavakat!

 

- Nézz utána, miről híres Szent Iván éjjele! Olvassuk el W. Shakespeare: Szentivánéji álom című darabjában Zuboly monológjának egy részletét Arany János fordításában: Azt álmodtam, hogy ész legyen, aki megmondja, micsoda álom volt az: az ember csupa sült szamár, ha azt az álmot meg akarja fejteni. Úgy tetszik, mintha én, izé – nincs élő teremtés, aki megmondhassa, mi voltam én. Úgy tetszik, mintha... mintha nekem, izé – de az ember futóbolond, ha meg akarja mondani, mim volt nekem. Ember szeme nem hallott olyat, ember füle nem látott olyat, ember keze nem képes azt ízlelni, se nyelve felfogni, se szíve kimondani, milyet álmodtam én.”Vessük össze az utolsó mondatot az alábbi bibliai idézettel: Hanem, a mint meg van írva: A miket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, a miket Isten készített az őt szeretőknek. (1Kor 2:9).

 

- “minden sárga, minden piros” – Gyűjtsünk és rajzoljunk sárga és piros virágokat, gyümölcsöket! Figyeljük meg a színárnyalatokat! Szókincsbővítésként, idegen nyelvű feladatként is elvégezhető.

 

- Magyarázd meg, miért “égi póráz” a napsugár! Készíts rajzot!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek