bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Márffy Ödön - humán jegyzet

 

- Nézz utána: kikből állt a Nyolcak csoportja?

 

- Csinszka: Boncza Berta. A becenevet Ady adta: a fiatal lány leveleiben Csacsinszky lengyel grófnak adta ki magát, ebből lett előbb Berta Csacsinszka, majd rövidítve Csinszka. Olvassuk el Ady hozzá írott versét: „Nem tudom, miért, meddig / Maradok meg még neked, / De a kezedet fogom / S őrizem a szemedet.”

Márffy Ödön Csinszka-képeiről: http://www.modemart.hu/component=kiallitasok&id=1986395756

 

- A költőknek, festőknek, zeneszerzőknek gyakran volt múzsájuk. Mit jelent ez? Te kit választanál múzsádul? Miféle alkotásra késztetne a múzsád?

 

A múzsák (görögül Muszai, eredeti jelentése 'hegy') a görög mitológiában a mítoszok megtestesítői, a költészet, a zene, a tánc és a tudományok istennői, az emlékezés és az improvizáció ihletői. Kalliopé: az epikus költészet, a filozófia és a tudományok, Terpszikhoré: a tánc, Thaleia (Thália): a komédia, a színház, Melpomené: a tragédia, a dráma és a gyászének, Polühümnia: a himnikus költészet, Euterpé: a lírai verselés és a zene, Erató: a szerelmi költészet és a dalok, Kleió: a történetírás, Uránia: a csillagászat és az asztrológia múzsája.


- Fény és árnyék. Készíts választott technikával olyan képet, amelyen a fény és árnyék jelentős szerepet kap. Kísérletezz! Rajzolj/fess le egy tárgyat! Majd erős lámpával világítsd meg valamelyik oldalról, és ábrázold újra! Mi változott?
 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek