bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Tájművek - humán jegyzet

 

- Húsvét-szigeteki moaik: A szobrokat valószínűleg polinézek faragták kb. 1000 évvel ezelőtt vagy még korábban. A szobrok talán a szigetlakók halott felmenőit ábrázolják egyfajta síremlékként vagy a szobrok készítésekor még élő, fontos személyiségeket.

 

- Nazca-vonalak: A világ legnagyobb grafikai alkotása körülbelül 520 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el Peruban. Az állatfigurák közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak. Mivel a Nazca-vidéken kevés eső esik, a rajzok többsége ugyanolyan jó állapotban van, mint mikor készült, kb. 2000 évvel ezelőtt. Az alakzatok csak a levegőből kivehetők. Vajon a nazcák képesek voltak felemelkedni a földről? Az ábrázolásokban több helyen láthatók hőlégballonra vagy sárkányrepülőre emlékeztető alakzatok. Sok vonal végén megfeketedett sziklákat körülzáró széles, kör alakú "égetőgödröket" találtak, melyek hőlégballonok felszállóhelyei is lehettek. Amerikai kutatók építettek egy hőlégballont, és csak olyan anyagokat használtak fel, amelyek a nazcáknak is rendelkezésükre álltak. A ballon 350 méter magasságba emelkedett, és 4,8 kilométert repült, mielőtt leszállt.


Az alakzatok növényeket, állatfigurákat ábrázolnak, olykor kombinálva, pl. bagolyfejű emberalak, kígyócsőrű madár. A legáltalánosabban elfogadott hipotézis szerint ez a világ legnagyobb csillagászati könyve: a vonalak a csillagok és csillagképek helyzetét jelzik az év különböző időszakaiban, és a vetés, aratás stb. idejének meghatározására használták őket.
 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek