bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Gácsi Hedvig
Tavaszi virágdominó

Előkészületek:

 

  1. Kartonból kártyákat készítünk. A kártya egyik oldalán rövid leírást készítünk egy-egy tavaszi virágról, amelybe beleszőjük a képes virágkártyákon található információkat, másik oldalára pedig egy virágnév kerül, de nem annak a virágnak a neve, amelyről az előző oldalon a leírás készült.
  2. A táblára felrajzoljunk egy virágoskertet, fákkal, bokrokkal, fej nélküli virágszárakkal. De felvázolhatunk virágvázát ill. virágtálat is, amelyekbe beleillesztve a virágkártyákat, szép csendéleteket rakhatunk ki a táblán.

 

A játék menete:

 

  1. Az osztály minden tanulójának kiosztunk egy kartonból készült kártyát és annak a virágnak a képes kártyáját, amelynek neve a tanuló kártyáján szerepel.

Az ideális létszám 10-15 fő, nagyobb osztálylétszám esetén padonként adunk egy-egy kártyát.

  1. Az a tanuló kezdi a dominóláncot, akinek a kártyáján 1-es sorszám található. (A többi kártya természetesen nincs megszámozva!) Felolvassa a virágleírást, majd feláll az a tanuló, akinél a bemutatott virág kártyája van, és hangosan felolvassa a versidézetet. A felolvasás végén a táblához megy (ha párban dolgoznak a tanulók, megoszthatják a feladatot) és tetszés szerint elhelyezi a virágkártyát a táblai vázlaton. Ezután ismerteti a saját kártyáján levő leírást. A dominójáték addig tart, amíg minden tanuló sorra kerül, és a táblára kirakják az összes virágkártyát, megalkotva egy pompás virágoskertet vagy virágcsendéletet.
  2. A kártyák összeállításánál figyelni kell arra, hogy az 1-es számú kártyán levő virágnév az utolsó tanuló kártyáján szereplő virágleírás megoldása legyen, hiszen a kört ezzel a kártyával kezdtük.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek