bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Vörös-versek - Humán feladatsor

- Bolondok hava. Miért nevezik így az áprilist? A Gergely-naptár német bevezetése előtt április elsején ünnepelték az újévet. IX. Károly 1564-ben az új esztendőt április 1-éről áttette január 1-ére. Ha valaki meg akarta tréfálni ismerősét, április elsejére küldött neki újévi meghívást. A bolondot, aki elhitte és megjelent az újévi ünnepségen, kikacagták, és kinevezték április bolondjának. Szokásban voltak az újévi ajándékok, de a rendelet után az emberek januárban az áprilisi, áprilisban a januári ajándékokkal biztatgatták egymást. Mások azzal magyarázzák, hogy az áprilisi időjárás csalfa, változó vagy egy ősi kelta szokásra hivatkoznak: április kezdetén bohó, vidám tavaszi ünnepeket ültek.

- Áprilisi mondókák: Csiribiri bakveréb, a bolondot küldd elébb. Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte hány óra, fél tizenkettő, bolond mind a kettő.

- Szilágyi Domokos: Áprilisi mondóka

http://www.atliga.eoldal.hu/cikkek/gyermekversek/szilagyi-domokos---aprilisi-mondoka

- Találjuk ki, hogyan tréfáljuk meg ismerőseinket április 1-én!

- Próbáljunk selyempapírral és fésűvel muzsikálni!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek