bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A japán császár ajándéka - Humán feladatsor

- Rajzoljunk le hagyományos elemeket a japánkertből!

- Teázzunk! Kóstoljunk meg különféle teákat (fekete, zöld, fehér, gyümölcs, gyógynövény), beszéljük meg, a gyógyteák közül melyik mire való. Tegyünk különbséget a mesterséges aromákkal ízesített és a gyümölcsdarabokat tartalmazó teák között! Nézzünk utána különféle teázáshoz kötődő külföldi szokásoknak. Lásd a japán teázás szertartását: http://www.terebess.hu/tea/snagy4.html

- Más népek jellegzetes kertjei. Angolkert: Nagyobb terület fákkal, díszcserjékkel és virágokkal beültetve. A növények elrendezése nem szabályos (pl. a virágokat nem ültetik ágyásokba, hanem elszórtan díszítik a gyepet). Az utak gondosan ápoltak, de nem szabályosak, a fák rendetlen csoportokban vagy nagyobb gyepterületeken egyenként állnak; itt-ott útvesztők vannak. Kisebb tavak, vagy a kerten átfutó patakok fokozzák szépségét. Az angolkert célja, hogy ideális, nem mesterkélt tájékot mutasson. Franciakert: Geometrikus alaprajzi elrendezésű, művészi kert. A növényzetet építészeti rendre és szabályos formára kényszeríti, főtengelye azonos a hozzá tartozó épületével, nyírt fasorokat, geometriai alakzatú virágágyakat, szobordíszt, szökőkutakat foglal magában.

- Tervezzünk kertet! Beszéljük meg csoportokban, milyen célra, ki fogja használni, milyen növényeket, anyagokat alkalmazzunk, mekkora terület áll rendelkezésünkre. Ha több időnk van rá, kiszemelhetünk a közelben található, kihasználatlan területet vagy elhanyagolt parkot, tarthatunk terepszemlét, méricskélhetünk a valóságban. Fontoljuk meg, az iskola környezetében van-e ilyen terület. Rajzoljuk le a tervet vagy készítsünk makettet.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek