bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A rókadémonok - Humán feladatsor

- Te hova utaznál a jövőbe? Írd és rajzold le!

- A japán nyelvben három írásrendszer van: A kandzsival a szavak fogalmi részét, például a főneveket, az igetőt írjuk le, a hiraganával a toldalékokat és a határozószókat, az idegen szavakat általában katakanával írjuk. A japán írás jobbról balra halad.130 millió ember beszéli, főleg Japánban, de 1,5 millióan Brazíliában, 1,2 millióan az USA-ban, a népesség 5%-a Hawaiiban, sokan Peruban, Brazíliában, Ausztráliában.

- Manga: "véletlenszerű képek" vagy "vázlat", képregény. 12. századi fametszetekig vezethető vissza. Anime: a rajzfilm általános elnevezése Japánban, a szigetországon kívül a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve.

- Arisztokrata szamurájok: 10-11. században jelentek meg. A szamurájtanonc 7 éves korában kapta meg a rövid kardot, a vakizasit, és 14 éves korában lehetett katanája, azaz hosszú kardja. Kezdetben íjat, később főleg kardokat használtak, de akár egy bambuszbottal is ölni tudtak. Elsődleges kötelességük a hűbéruruk szolgálata volt, akár a saját életük árán is.

- Sógun: „a barbárokat legyőző nagy vezér”. A 8. sz.-ban a japán császár által kinevezett, a barbár törzsek leigázásával megbízott hadvezér.

- Nindzsucu: A nindzsák harcművészete.A „nin” szó türelmet, kitartást, a „dzsucu” technikát, eljárásmódot, művészetet jelent. Bár a  nindzsák elzárt közösségekben éltek, szabadságukat és önállóságukat tartották a legfontosabbnak és ezért bármilyen eszközt igénybe vettek. Nem kötötte őket a busidó, a szamurájok harci etikai kódexe. Trükkökkel igyekeztek elhitetni, hogy emberfeletti képességeik vannak (legjellemzőbb a füstben eltűnés és a hihetetlen méretű ugrás). A 16. században a sógunok alkalmazták őket testőrként és kémként.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek