bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Ismerd meg magad! - Természettudományos jegyzet

A holttest megcsonkítása a legtöbb kultúrában szégyenletes tett. Míg az ellenség megölése hősies cselekednek is tekinthető, a védekezésképtelen halott elleni agresszió nem az. Ugyanakkor a legyőzött ember ilyen megszégyenítése példa statuálása céljából előfordul (pl. a holttest felnégyelése, s a szétdarabolt test bemutatása).

Az emberi test kisebb-nagyobb részeinek eltávolítása többféle célt szolgálhat. Gyógyítás céljából veszik ki a féregnyúlványt („vakbélgyulladás” esetén), orvosi célja van a nyelvfék átmetszésének és a gyógyíthatatlan, üszkösödő ujjak vagy egész végtagok amputálásának. A koponyacsont egyes részeinek kifűrészelése (trepanáció) gyógyítási célú is lehet (agydaganatok eltávolítása), de honfoglalás kori eleinknél előfordult kultikus célból is. Részben egészségügyi, részben kultikus célja van a körülmetélésnek.

Büntetési csonkolás pl. a nyelv kivágása (ld. Bar Kochba), vagy az, hogy a középkorban (és a muszlim törvénykezés szerint ma is) a tolvajoknak levágják egy ujját, a kezét vagy az egész karját. Büntető-megbélyegző jelentése van az indiánregényekből ismert skalpolásnak. S végül: halállal járó büntetési csonkolás a lefejezés.

Tevékenység:

A) Vénabillentyűk kimutatása önmagunkon (egymáson):

A vénabillentyűk szelepként működnek; csak a szív felé engedik a vér áramlását.

·       Kézfejen vagy alkaron keressünk jól látható vénát!

·       Valahol egy ujjal leszorítjuk, s onnantól egy másik ujjunkkal végigsimítjuk a szív felé. (Amit végigsimítottunk, üres marad egy szakaszon.) [Ha nem sikerül, másik vénán, vagy másik szakaszon próbáljuk meg!]

·       Elengedjük, s figyeljük, hogy a vér hogyan áramlik be az eddig üres szakaszba.

B) A 3. (középső) és 4. (gyűrűs) ujjnak közös ínhüvelye van, ezért általában kicsivel közelebb vannak egymáshoz, mint más ujjak.

·       Tartsuk a kézfejünket különböző kar-helyzetekben lazán lógatva, vagy tegyük az asztalra a kezünket különböző helyzetekben, s figyeljük meg, hogy mindig egyforma-e a távolság az egyes ujjaink között

Vessük össze a kapott eredményt pl. El Greco festményein látható kéz-ábrázolásokkal:

http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/1975.1.145

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek