bla

Volt egyszer egy ösvény A méhkirálynő birodalmában, ott látta A nyár kisinasa A Nagy Bicajtúra kirándulóit suhanni Két keréken. Amikor megkérdezték tőle: Jó úton járunk? – ezt válaszolta: Ha a Vakáció =Expedíció, ha A négy évszakon át a Rókával együtt haladva a Szellemvasút és A dal szárnya vezet, akkor: Süss fel, nap! – vagyis, igen. Ez áll a Szitakötő szótár és a Régi históriák lapjain, ezt láthatjuk Anna Margit képeit nézegetve, ezzel játszik az Ősnyelvtan szerint a Szójátszótéren Széltoló. Közben hallani, hogy tart a  Szúnyog-koncert, és az egyik mese Máriáról, a másik a Sárkánybőrről, a harmadik A föld köldökéről szól, a negyedikben meg azt olvassuk: És akkor… nekirontott a szélmalmoknak. Ki volt az?   

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép

Búth Emília

A nyár kisinasa

Két sóhajtás között pillantotta meg, a Hold utolsó, a Nap első sugarainál. Nézte-nézte: nem lidérc, nem manó, nem törpe, nem. Hanem? Tücsöknek óriás, gyereknek pici. Keze van, lába van. Púposka háta. Csúcsos zöld sipkája alatt zsendülő cseresznye a feje. Ő Spenót, a törpesipkás kis valaki-valami. Csukott szemmel, borús képpel üldögélt. Pillangó harmadszor is megkerülte az egész kertet, és most, hogy újra visszaért, nem állhatta szó nélkül:

 

– Mi a manó?

 

Spenót felnézett:

 

– Nem Mia és nem is manó, ha azt kérded, ki vagyok!

 

– Én csak csodálkozom: mi a manó, hogy te még mindig itt ücsörögsz? – mondta Pillangó, és Spenót felemelt ujjára telepedett.

 

Spenót elmesélte Pillangónak, miért kesereg. Nem tudja, hogy ki ő, mi ő. Se apja, se anyja, akitől megkérdezhetné. Honnan jött, mikor és mivégre?

 

– Akkor te egy izé vagy – hümmögött Pillangó. – Egy gomba!

 

– Nem, nem vagyok gomba! – pattant fel ültéből Spenót. – Nézz meg jobban! Kezem van, lábam van! Láttál te már ilyen gombát?

 

– Hát… – bizonytalanodott el Pillangó.

 

– Lábam van, és rajta cipőm. Egy gomba legfeljebb bocskort visel, de nem a lábán. És mi van a fejemen? Kalap? Dehogy! Sipka, barátocskám, sipka! – mutogatott Spenót hol le, hol fel.

 

– Hát igen, a sipkád inkább törpés – billegett Pillangó.

 

– Lidérces, manós, tulipános, krókuszos, rügyes. Ezekre mind csak hasonlítok.

 

Pillangó akkor komolyra fordította a szót.

 

– Menj el Gilicéhez, ő mindenkin segít.

 

Mit volt mit tenni, Spenót nekivágott a nagy útnak. Ment, ment. Gyalog, rögöcskéket rugdalva ment. Három nap, három éjjel tartott, míg megkerülte a kapu felőli körtefát. Ott, a negyedik napon, egy vízre hullt fűzfalevélen áttutajozott az Aranyos-patak túlpartjára, aztán átbandukolt a híres gólyahíres domboldalon, s már ott is volt Gilice kapuja előtt, már be is bújt a léckerítés egyik résén. Gilice a babarózsabokor mellett ült, és katicát röptetett.

 

– Röpülj, te kis böde! – szólt a bogárka után, de fél szemmel a jövevényt méregette.

 

– Jó napot, öreganyám!

 

– Szólíts nyugodtan Gilicének – mosolygott az anyó, s hellyel kínálva a vendéget, megkérdezte: – És te ki vagy?

 

– A nevem Spenót.

És akkor Gilice biccentett, és mondta, mondta:

 

– Szóval, te vagy az a híres Spenót! Anyádat, apádat nem ismertem, de rólad és a testvéreidről sokat hallottam. Egy évben egyszer találkoztok. Tüzecskét gyújtotok a Berek mögött és körbetáncoljátok. Egész éjjel szól az ének. Pörög a karika, ahogy ropjátok, lobog a hajatok, lobog és ropog a rőzseláng, zörög és zizeg a szamárkóró, a katáng. Reggelre aztán elfelejtitek az egészet – mind a négyen, minden évben: Kökörcsin, Spenót, Tökmag és a kis Hunyor. Ti vagytok az évszakok kisinasai. Kökörcsin nővérkéd a tavaszé. Öcséid, Tökmag az őszé, Hunyor a télé. Te, Spenót, a nyárral érkezel, neki segítesz. Nélküled nem boldogulna a nyár. Bukfencezni tanítod a kisnyulat. Orgonabokorba rejted kánya elől a verebet. Vízre hajtod hűsölni a fűzfa fejét. Ujjadat nyújtod a pillangónak. Hát nem így van?

 

– Így – bólogat Spenót, a nyár kisinasa, s gondolatban már sorolgatja is, mi minden vár még rá otthon, a csipkésfenyő körül, a napsütötte kertben.

 

Feláll, indulni készül, lép.

 

– Hát a szárnyadat nem használod? – csodálkozik az anyó.

 

– A szárnyamat?

 

Gilice Spenót púposka hátára mutat.

 

– Ott van a kabátkád alatt.

 

S ahogy Spenót kibújik a kis posztókabátból, a bimbóból gyűrt szirmok kibomlanak, lassan kifeszül a zöld-arany, finoman erezett, áttetsző szárny. Bizonytalanul, billegve lép, mint egy tétova fátyolka. Lép egyet, azután még egyet, és hopp! Azaz hipp-hopp, s már repül, már itthon is van. Lehet, hogy mégis tündér? Gilice sem tudhat mindent pontosan!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek