bla

A Virágénekek Virágvasárnap Hangvirágok, és így köszöntik A megszabadulás ünnepét: Hej, tulipán, tulipán, nem kell Tulipánháború. Faust meg A lebegtető készülékkel, ami A japán császár ajándéka és A rókadémonokat is megmutatja, Az Állatöv titkait kutatja, és azt ajánlja: Ismerd meg magad! A Kaland bölcsőtől bölcsőig tart …avagy mámorító a közjóért tenni, s ha a Szójátszótéren kizöldül a Szó-fa és megpendül a Léghárfa, eljő A bolondok hava is. Akkor aztán (Só ami só) felüthetjük a Szitakötőszótárat, hogy folytassuk a Csigamesét meg a Volt egyszer egy szitakötő történetét, és együtt nézzük Ziffer Sándor képeit!

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Bujtor László

A lebegtető készülék

„Ne felejts el szépiacsontot hozni a Pityunak!”kiáltott utánam Kozári néni, amint kifordultam az ajtón, hogy elszaladjak bevásárolni neki. Annyi idős lehettem akkoriban, mint te most, amikor ezeket a sorokat olvasod. Az idős néni évtizedek óta magányosan élt egy nyolcadik kerületi körgangos bérház udvari lakásában. Egyetlen társa, Pityu, a hullámos papagáj három-négy hónap alatt fogyasztott el egy-egy szépiacsontot.


Hogy mi az a szépiacsont? Nekem akkor a fehéres-vajszínű, lapos és ovális valami elhasznált szappan maradványának tűnt. Nem lehet ez csont! – gondoltam –, hiszen olyan könnyű, hogy úszik a víz színén. Ennél tovább azonban nem jutottam, még akkor sem, amikor a kisállat-kereskedésben megvettem Pityu papagáj csemegéjét, és egész úton hazafelé forgattam a tenyeremben. Ma már tudom, a szépiacsont csak a nevében csont, és egyetlen anyagból, az aragonit nevű ásványból áll, amely a kalcium-karbonát egyik fajtája. Érdekes, szimmetrikus formája és szappanra hasonlító alakja nagyon hosszú fejlődés eredményeként alakult ki és vált olyanná, mint amilyennek az állatkereskedésben ma látjuk.

 

Ha viszont ásványi anyagból áll, miért könnyű? A mészkő (amely szintén kalcium-karbonát) nehéz (mint a kő), nagy csobbanással lesüllyed a vízben – nemhogy úszna! A szépiacsont mégis úszik, és mégis kalcium-karbonát! Hogy van ez? Különleges felépítésű, kívülről nem látható, precíz berendezése és működése csak a hozzá tartozó állat megismerésével együtt érthető meg.

 

A szépiacsont a csigák és kagylók rokonsági körébe tartozó lábasfejű, a tintahal (latinul Sepia officinalis, ejtsd:szépia officinálisz) testében képződik, és az állat növekedésével együtt folyamatosan nő – akár az ember csontjai a felnőtté válásig. Azért könnyebb a víznél, mert a meszes váz a finom kamrák válaszfalait alkotja csak, nem tömör ásványi anyag. Pontosan ezért alkalmas a papagájok számára a kalcium pótlására. A tömör „csontot” Kozári néni Pityukája nem csipegethette volna. Formája szimmetrikus, mert a tintahal háta közelében, hosszában helyezkedik el. A szépiacsontnak a tintahalban kettős szerepe van: belülről megtámasztja az állat lágy részeit, és az úszáshoz szükséges finom lebegtető készüléket alkot. A benne lévő kamrákat az élő állatban vékony cső, a szifóköti össze a lágy testtel, amelyen keresztül a tintahal a kamrák gáz és testfolyadék-mennyiségét szabályozza. Ezzel a berendezéssel a tintahal a vízoszlopban úgy tud lebegni vagy fel-le mozogni, akár egy tengeralattjáró.

 

Elsőre úgy tűnhet, a legtöbb élőlénynek van belső váza, de ez egyáltalán nincs így. A valaha élt, és jelenleg élő több milliónyi állatfajból csak néhány tízezerben, a gerincesek és a puhatestűek egy részében találunk ilyet.

 

Ne hagyjuk említetlenül, hogy a tintahal nemcsak a papagájt táplálja, hanem a festészethez is köze van. Amikor az állat veszélybe kerül, mirigye összenyomásával barnás folyadékot bocsát ki magából, amely sötétre festi a vizet, és megzavarja a támadót – úgy menekül. Ennek a váladéknak a festékanyagát nevezzük szépiának, ami úgy készül, hogy a puhatestű tintazacskóját felakasztják, és a szabad levegőn kiszárítják. Az így nyert, vízzel oldható anyagot már az ókorban is használták, s mára az akvarellfestészet kedvelt és különféle összetételű eleme a szépia.


 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek